Η UNESCO δημοσιεύει κάθε χρόνο μία λίστα
με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που βρίσκονται σε κίνδυνο. Για το
2012, η συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνει συνολικά 38 τοποθεσίες, εκ των
οποίων οι πέντε είναι νέες προσθήκες. Ας τις γνωρίσουμε:
Τιμπουκτού, Μαλί
Ιδρύθηκε προς τα τέλη του 5ου αιώνα μΧ. ως ένα ταπεινό εμπορικό χωριουδάκι, γρήγορα όμως εξελίχτηκε σε σημαντικό πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής κάτω από την εξουσία της δυναστείας του Άσκια. Το Τιμπουκτού προστέθηκε φέτος στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας αυξάνεται συνεχώς εξαιτίας των λεηλασιών και των καταστροφών ιστορικών τοποθεσιών της πόλης από τις ένοπλες δυνάμεις MLNA και Ansar Dine.
Εκκλησία της Γέννησης, Βηθλεέμ
Αχτίνες φωτός εισβάλλουν στο εσωτερικό της εκκλησίας της Γέννησης στη Βηθλεέμ, εκεί που οι Χριστιανοί πιστεύουν ότι γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός. Χτισμένη στη Δυτική Όχθη των παλαιστινιακών συνόρων, η εκκλησία προστέθηκε στη λίστα της UNESCO, καθώς υπάρχουν φόβοι για τις καταστροφές που μπορούν να προκαλέσουν οι διαρροές νερού.
Ναυτιλιακό και Εμπορικό Κέντρο του Λίβερπουλ, Αγγλία
Πλοία δεμένα στην προβλήτα καθρεφτίζονται στα ήρεμα νερά. Στο βάθος υψώνεται επιβλητικό το κτίριο Cunard. Το Pier Head είναι τμήμα του Ναυτιλιακού και Εμπορικού Κέντρου του Λίβερπουλ, το οποίο προστέθηκε φέτος στη λίστα της Unesco, εξαιτίας της σχεδιαζόμενης ανοικοδόμησης του ιστορικού λιμένα.
Πορτομπέλο, Παναμάς
Ένα ερειπωμένο παρατηρητήριο και ένα σκουριασμένο κανόνι στέκονται ακόμη αγέρωχα στο οχυρό του Σαντιάγκο στο Πορτομπέλο του Παναμά. Τα ίχνη εγκατάλειψης είναι εμφανή σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα της μιλιταριστικής αρχιτεκτονικής του Παναμά κατά το 17ο και 18ο αιώνα.
Τάφος του Άσκια, Μαλί
Μουσουλμάνοι προσκυνητές επισκέπτονται τον πυραμοειδή Τάφο του Άσκια
στην πόλη του Γκάο, όπου θάφτηκε ο αρχαίος βασιλιάς της Αυτοκρατορίας
των Σονγκάι. Οι βανδαλισμοί και οι λεηλασίες ιστορικών τοποθεσιών από
ένοπλες ομάδες που έχουν καταλάβει την περιοχή, έχουν προκαλέσει έντονο
προβληματισμό στη διεθνή κοινότητα.
Ειρήνη Λαλίδου για τη Youropia.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου