2011/04/21

Ο «Ζορό» ξαναχτυπά: Όταν οι μάσκες πέφτουν…

Ξεκίνησε ως ο δημοτικός σύμβουλος της «καρδιάς» μας…
Αργότερα έγινε ο βουλευτής της «καρδιάς» μας…
Στη συνέχεια έγινε ο νομάρχης της «καρδίας» μας…
Και πριν από λίγο καιρό έγινε ο περιφερειάρχης της «καρδιάς» μας…

Την Πέμπτη 7 Απριλίου 2011, ένα νέο κεφάλαιο γράφτηκε στην ιστορία του «Μακεδόνα της Καρδιάς μας»…

Ψωμιάδης – ο «φυλακισμένος» της «καρδιάς» μας
Σε 12μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδικάστηκε την Πέμπτη ο Παναγιώτης Ψωμιάδης από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, καθώς κρίθηκε ένοχος και σε δεύτερο βαθμό για παράβαση καθήκοντος.


Πώς ξεκίνησε η όλη ιστορία
Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή… Ο Ψωμιάδης, όντας Νομάρχης Θεσσαλονίκης, αποφάσισε στις 11 Ιανουαρίου το 2005 να μειώσει τα πέντε πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε πρατήριο υγρών καυσίμων, το οποίο είχε  κατηγορηθεί για νοθεία κατ’ επανάληψη. Συγκεκριμένα, ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου αποχρωμάτιζε το πετρέλαιο θέρμανσης και στη συνέχεια το πουλούσε πιο ακριβά ως πετρέλαιο κίνησης. Μετά από τακτικούς ελέγχους της Διεύθυνσης Εμπορίου της Νομαρχίας μεταξύ το Μάρτιο του 2000 και τον Απρίλιο του 2001, επιβλήθηκαν στο συγκεκριμένο πρατηριούχο πέντε πρόστιμα συνολικού ύψους 89.000 ευρώ, τα οποία και επικυρώθηκαν από τον προηγούμενο νομάρχη, Κώστα Παπαδόπουλο. Το 2005 ο εν λόγω επιχειρηματίας υπέβαλε αίτηση στο νομάρχη με την οποία ζητούσε «έκπτωση» στα πρόστιμα… Η τύχη (ή μάλλον ο Ψωμιάδης) χαμογέλασε στον «καημένο» επιχειρηματία και τα πρόστιμα μειώθηκαν ως δια μαγείας στα 5.000 ευρώ υπό την «ευγενική» χορηγία του Νομάρχη της «καρδιάς μας» (ποσό που αντιστοιχεί σε χίλια ευρώ για κάθε πρόστιμο)!

Τίποτα δε θα ‘χαμε πάρει πρέφα, αν το περιστατικό δεν είχε υποπέσει στην αντίληψη του τότε διευθυντή της Διεύθυνσης Εμπορίου της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, Ηλία Τυχαλάκη, ο οποίος αντέδρασε στην υπερβολική μείωση των προστίμων και κατήγγειλε το περιστατικό. Μετά την προκαταρκτική έρευνα, η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης άσκησε ποινική δίωξη κατά του Νομάρχη. Στη φάση των απολογιών ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είχε υποστηρίξει ότι: “Λειτούργησα στα όρια του νόμου, θέλοντας να δείξω το ανθρώπινο πρόσωπο της Νομαρχίας. Έχω μειώσει στο ελάχιστο εκατοντάδες πρόστιμα(Αυτό φαντάζομαι μας το λέει για να χαρούμε…) και δεν έχω ξεπεράσει ποτέ τα όρια. Τι να έκανα με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία; Ήταν ετοιμοθάνατος, να τον έστελνα στο θάνατο; Καλύτερα να πέθαινα εγώ ο ίδιος.(Ασχολίαστο…) Για μένα και τη Νομαρχία ο άνθρωπος είναι πάνω από τα οικονομικά. Εξάλλου, το 80%  των προστίμων που επιβάλλει γενικώς το Δημόσιο δεν πληρώνονται(αυτό δε μας είπε από πού προκύπτει και ποιος φταίει..). Το κράτος χάνει καθημερινά εκατομμύρια ευρώ κι εγώ μείωσα το πρόστιμο, αν θέλετε, για να γίνει πιο ρεαλιστική η είσπραξή του. Όπως και έγινε”.
 
Φαίνεται πως με την απολογία του κατάφερε να «πείσει» τον Εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος εισηγήθηκε την απαλλαγή του Νομάρχη, γιατί «οι αποφάσεις του προκατόχου του ήταν εξαιρετικά αυστηρές, εξόχως υπερβολικές και υπερβαίνουσες το εύλογο μέτρο», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν προέκυψε καμία γνωριμία, διασύνδεση ή οικειότητα μεταξύ του νομάρχη και του εν λόγω επιχειρηματία. Δυστυχώς για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη (αλλά ευτυχώς για εμάς), τα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης έκριναν ότι ο Νομάρχης θα έπρεπε να παραπεμφθεί σε δίκη, γιατί «τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στον συγκεκριμένο πρατηριούχο όχι μόνο δεν ήταν εξοντωτικά, αλλά απείχαν από τα ανώτατα νόμιμα όρια». Έτσι, ο Ψωμιάδης καταδικάστηκε πρωτόδικα στις 13 Φεβρουαρίου του 2009 (Ναι, η Ελληνική Δικαιοσύνη κινείται με ρυθμούς χελώνας…) σε 12μηνη ποινή φυλάκισης με τριετή αναστολή. Ως προς το αποτέλεσμα, ο Ψωμιάδης είχε δηλώσει τα εξής:  «Τιμώ και σέβομαι την τεκμηριωμένη αθωωτική πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας. Δέχομαι την απόφαση του Δικαστηρίου. Σε αντίθεση με το Κράτος, εμείς θα συνεχίσουμε να έχουμε κοινωνικό και ανθρώπινο πρόσωπο. Θα συνεχίσουμε, όπως κάναμε μέχρι και σήμερα μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, την ίδια πολιτική και θα επιβάλλουμε πρόστιμα για να συνετίζουμε τους πολίτες και όχι να τους εξοντώνουμε. Όχι να καταδικάζουμε επαγγελματίες στο λουκέτο και στην ανεργία(Θα μας τρελάνει.. Ο άνθρωπος είχε κατακλέψει τον κοσμάκη και δεν συνετίστηκε μετά από τόσα πρόστιμα! Θα συνετίζονταν με τα 5.000 ευρώ πρόστιμο που του έβαλε ο Ψωμιάδης ή θα συνέχιζε ακάθεκτος τις παρανομίες του, αφού έβγαινε σίγουρα κερδισμένος;) . Είμαστε βέβαιοι για την πλήρη δικαίωση στο Εφετείο (Χα, χα, χα… Πού να ‘ξερες «καημένε» τι σε περίμενε… Χι, χι, χι, χι ! ) Οι συκοφάντες θα πάρουν πάλι την απάντησή τους από το λαό της Θεσσαλονίκης».


Στο σήμερα
Τελικά, η υπόθεση μετά από τέσσερις αναβολές εκδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης στις 7 Απριλίου το 2011, ημερομηνία καθόλα βολική, καθώς τα ΜΜΕ είχαν κηρύξει δύο συνεχόμενες 48ωρες απεργίες που ξεκινούσαν (δια μαγείας) στις 7 Απριλίου… (Να δείτε που ο Ψωμιάδης δεν εμφανίστηκε τυχαία εκείνη τη μέρα στο δικαστήριο…)

Τέλοσπαντων, ας δούμε τι έγινε αυτή τη φορά στη δίκη. Ο Ψωμιάδης στην απολογία του υποστήριξε τα εξής: «Έδρασα καθόλα νόμιμα. Ο νομάρχης βάζει την τελική υπογραφή και αφού πρώτα το έγγραφο έχει ελεγχθεί και εξεταστεί μέχρι να φτάσει στο γραφείο μου. Δεν έχω νομικές γνώσεις. Έβγαλα μόνο το γυμνάσιο γιατί οι γονείς μου δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να με στείλουν στο πανεπιστήμιο. Έδρασα, αφού πρώτα συμβουλεύτηκα τον αρμόδιο αντινομάρχη και τον νομικό σύμβουλο της νομαρχίας».  Πρόσθεσε επίσης ότι: «Έδρασα όπως θεώρησα ότι είναι ανθρώπινα σωστό. Έλαβα υπόψη την οικονομική κατάσταση του ιδιοκτήτη του πρατηρίου και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε και γι’ αυτό προχώρησα στη μείωση του προστίμου. Ο άνθρωπος ήταν άρρωστος και τελικά πέθανε. Με παρακάλεσαν οι συγγενείς του να βοηθήσω Εξάλλου, το κατώτατο όριο ήταν τα 145 ευρώ και εγώ το μείωσα στα 1.000 ευρώ» (Αχ, τι καλούλης και πονόψυχος που είναι… Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι το παίζει καλούλης και πονόψυχος με τα λεφτά άλλων… Αυτό είναι που λέμε «με ξένα κόλλυβα, κάνει κηδεία»… Για να μη σχολιάσω και το τελευταίο… Ναι, σας χρωστάμε χάρη που δεν τον βάλατε να πληρώσει μόνο 725 ευρώ! Όλες οι μειώσεις που κάνατε στα πρόστιμα είναι τις ίδιας τάξης… Να ξέρουμε πόσα χρήματα έφυγαν από τα ταμεία της νομαρχίας για να το παίξετε εσείς καλός και να κερδίσετε τις εκλογές!!!)

Βέβαια, το πιο αστείο της υπόθεσης είναι ότι είχε και μάρτυρες υπεράσπισης… Ναι, βέβαια, στο πλευρό του στάθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καραπαναγιωτίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Τσαμασλής και ο νομικός σύμβουλος της νομαρχίας κ. Δράσας (Τυχαίο;) Στην κατάθεσή του ο κ. Καραπαναγιωτίδης υπογράμμισε πως «αν ήμουν εγώ στη θέση του νομάρχη θα έκανα το πρόστιμο και 150 ευρώ (Μπράβο, συγχαρητήρια). Ο κ. Ψωμιάδης έπραξε σωστά. Είναι γνωστό το έργο που έχει επιτελέσει, καθώς και το γεγονός ότι έχει μια ανθρώπινη πλευρά για να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις» (!). Ο κ. Τσαμασλής υποστήριξε ότι «κινηθήκαμε μέσα στα όρια του νόμου. Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι τα στοιχεία έδειξαν ότι επρόκειτο για νόθευση του πετρελαίου σε ποσοστό 2-4%. Γι’αυτό και λαμβάνοντας υπόψιν μας και την κατάσταση της υγείας του ιδιοκτήτη του πρατηρίου, κρίναμε ότι το πρόστιμο μπορεί να κατέβει στο επίπεδο των 1.000 ευρώ», ο οποίος τόνισε ότι μείωσαν τα πρόστιμα τόσο για συναισθηματικούς όσο και υπηρεσιακούς λόγους, καθώς όπως είπε έπρεπε και να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον αλλά και να «ελαφρύνουν» κάποιον ο οποίος την επόμενη ημέρα μπορεί να μην ήταν στη ζωή. (Ναι, τώρα μπορείτε να αρχίσετε να τραβάτε τα μαλλιά σας…). Μάλιστα, ο κ. Τσαμασλής έριξε τα βέλη του και κατά του πρώην νομάρχη, Κώστα Παπαδόπουλου, εκφράζοντας την αμφιβολία του ότι «είδε τι υπέγραφε», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσειότι φιλοσοφία της διοίκησης του κ. Παπαδόπουλου είναι πλήρως αντίθετη με τη δική τους, καθώς στόχος της διοίκησης Ψωμιάδη είναι «να συνετίσουμε τον παραβάτη επιβάλλοντας του πρόστιμο και όχι να τον εξοντώσουμε οικονομικά» (Βέβαια, ο παραβάτης δεν είχε κανένα πρόβλημα να εξοντώνει οικονομικά τους πελάτες που πήγαιναν στο πρατήριο του, για να μην πω τίποτα χειρότερο…). Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Δράσας, ο οποίος δήλωσε πως «κινηθήκαμε μέσα στα νομικά πλαίσια, αφού μας δινόταν αυτή η δυνατότητα».

Ο Ψωμιάδης, όμως, για άλλη μία φορά δεν «έπεισε» και εντέλει καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή (Αν και το ιδανικό θα ήταν τρία χρόνια φυλάκιση με κανένα μήνα αναστολή…), ενώ ο ίδιος ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την ενοχή του, καθώς προκύπτουν «και αντικειμενικά και υποκειμενικά κριτήρια για παράβαση καθήκοντος».  Το καλό, βέβαια, είναι, σύμφωνα με τους νομικούς κύκλους, ότι όταν η απόφαση του δικαστηρίου καθαρογραφεί, ο Ψωμιάδης τίθεται αυτόματα σε αργία και χάνει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για οποιαδήποτε δημόσια θέση. Ερωτηθείς για αυτό το ενδεχόμενο, ο Ψωμιάδης απάντησε ότι «Από εδώ και στο εξής αναλαμβάνουν οι νομικοί μου σύμβουλοι», δηλώνοντας εμμέσως την πρόθεσή του να καταθέσει αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο (Πρώτον, ελπίζω ο Άρειος Πάγο να μην τον αθωώσει! Δεύτερον, αν δεν τον αθωώσει ούτε ο Άρειος Πάγος, μετά που θα πάει;)


Τι γίνεται τώρα
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, ο Ψωμιάδης πρέπει να τεθεί σε διαθεσιμότητα έως ότου αποφανθεί αμετάκλητα ο Άρειος Πάγος.

Και εδώ αρχίζει η τρελή γραφειοκρατία… Αρχικά, μέχρι να παραλάβει την απόφαση του δικαστηρίου ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, τον θέτει σε προσωρινή αργία.  Στη  συνέχεια, μέχρι να βγει η οριστική απόφαση παύσης από τον υπουργό Εσωτερικών, τον αντικαθιστά ο αναπληρωτής του, τον οποίο έχει ορίσει ο ίδιος ο Ψωμιάδης και δεν είναι άλλος από τον αδερφό του Διονύση Ψωμιάδη (Τι ‘χες, Γιάννη; Τι ‘χα, πάντα…) Όταν ο Ραγκούσης αποφασίσει τελικά για πόσο καιρό θα του δώσει «άδεια», θα γίνει ψηφοφορία μεταξύ των συμβούλων για να εκλεγεί ο νέος Περιφερειάρχης.

Βέβαια, η πλευρά του Ψωμιάδη υποστηρίζει ότι πρέπει να διατηρήσει το αξίωμά του, ώσπου η καταδίκη να καταστεί αμετάκλητη από τον Άρειο Πάγο, γιατί κατηγορείται για αδίκημα που τέλεσε όταν ήταν νομάρχης (Η λογική του παραλόγου… Αφήστε τον να συνεχίσει το «έργο» του και να βάλει «μέσα» ολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας!) Την άποψη τους, βέβαια, δε συμμερίζονται οι νομικοί, οι οποίοι επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς σύμφωνα με το νόμο του «Καλλικράτη» ο Ψωμιάδης θα έπρεπε να είχε τεθεί σε αργία από την πρώτη μέρα που εξελέγη περιφερειάρχης.

Οι φιλίες δεν κρύβονται...
Για την καταδίκη του Ψωμιάδη κανένας πολιτικός δεν έχει μέχρι στιγμής τοποθετηθεί (πόσο βολική μα την αλήθεια αυτή η απεργία…) πλην του Καρατζαφέρη, ο οποίος όχι μόνο τάχθηκε υπέρ του Ψωμιάδη, αλλά κατέκρινε και το Σαμαρά που δε βγήκε να τον στηρίξει!

«Ο κ. Ψωμιάδης δε φθείρεται από αυτά τα μπαίγνια, νομίζω ότι αναδύεται μία νέα προοπτική για εκείνον» δήλωσε ο Καρατσαφέρης σε παρέμβαση του στο Zougla radio, συμπληρώνοντας ότι  «Ο κ. Ψωμιάδης έχει άλλες προσλαμβάνουσες παραστάσεις από ότι έχει το Κολωνάκι που περιβάλει κάποιους άλλους και πιστεύω ότι βλέπει, ακούει, μυρίζει διαφορετικά το τι θέλει η κοινωνία» (Σε ποιον άραγε να αναφέρεται;).  Άφησε μάλιστα αιχμές για την απόφαση των δικαστών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι δυνατό; Παίρνεις το 53% στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας (?), με μεγάλο αγώνα, με όλη τη δοκιμασία και αυτά που του έκανε ο Σαμαράς και όλα αυτά τα πράγματα… Έχεις το 53% με αυτές τις συνθήκες και για να ‘ρθει ξαφνικά πρωί-πρωί να σε καταργήσει μία διαδικασία (Κ. Καρατσαφέρη ούτε ξαφνικά ήρθε, άργησε θα λέγαμε, ούτε μία απλή διαδικασία είναι… Αλλά στο δικό σας μυαλό μάλλον η Δικαιοσύνη είναι μόνο μία διαδικασία που φαίνεται συνηθίζεται να αγνοείται…). Έλεος τώρα δηλαδή… Μην κοροϊδευόμαστε! Μην κοροϊδευόμαστε! (Ποιος κοροϊδεύει ποιον;) Είμαι… είμαι εξαιρετικά ενοχλημένος. Όλοι αυτοί που ήταν μέσα στο δικαστήριο ανεξαρτήτως ρόλου κάθονται στις εκδηλώσεις και χειροκροτούν τον Ψωμιάδη και ξαφνικά όταν παίρνουν την εξουσία για μισή ώρα κάνουν τους καμπόσους (Ε, βέβαια… Η εξουσία ανήκει αποκλειστικά σε εσάς τους πολιτικούς. Μόνο εσείς μπορείτε να κάνετε τους καμπόσους…). Ποιος είναι αυτός που τον δίκασε, ποιος είναι ο άλλος που τον δίκασε, που δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους και δε θα τους μάθει ποτέ… Ο Ψωμιάδης πάντα θα είναι Ψωμιάδης (Μην τα ισοπεδώνουμε και όλα που θα έλεγε ο Άδωνις. Αυτός είναι διάσημος πολιτικός, οι άλλοι άγνωστοι δικαστές!). Πάντα θα έχει ένα λαϊκό έρισμα (Μην είσαι και τόσο σίγουρος…).  Κάποια στιγμή ας λάβουμε και κάποιες άλλες παραμέτρους πέρα από τη στείρα εφαρμογή του νόμου. Που άλλες φορές ο δικαστής τον προσπερνάει και άλλες φορές προσκολλάτε πάνω του (Ποιες είναι οι άλλες παράμετροι; Το ότι ο Ψωμιάδης είναι περιφερειάρχης και βγήκε με το 53% των ψήφων του μισού εκλογικού σώματος που πήγε να ψηφίσει; Το θράσος του Καρατζαφέρη πραγματικά ξεπερνά κάθε όριο… Μας λέει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ένας πολιτικός είναι πάνω από το νόμο!!! Και ακόμα δεν έχει φάει ντομάτες…).

Βέβαια, το πιο αποκρουστικό στην υπόθεση είναι ότι ο δημοσιογράφος δεν του απαντάει όπως του αξίζει (φοβάται βλέπεται μήπως δεν τον ξανά «τιμήσει» με την παρουσία του), αλλά τον «γλύφει» κιόλας!  Όταν ο Καρατζαφέρης δηλώνει ότι όπως έλεγε ο Γεώργιος Παπανδρέου «Και οι κριτές κρίνονται», ο δημοσιογράφος τον «συγχαίρει» για την «αλάνθαστη μνήμη του», στο οποίο ο Καρατζαφέρης απαντά ότι «Είναι απαραίτητη προϋπόθεση, αν θέλει κάποιος να κάνει πρωταθλητισμό(την πολιτική εννοεί), να ξέρει ορισμένα πράγματα (Όπως αυτός…). Πρώτον, τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας. Δεύτερον, τη διεθνή συγκυρία πάνω στα πράγματα που η χώρα έχει εξάρτηση. Και τρίτον, να έχει φροντίσει όλα αυτά τα χρόνια στην πορεία του να είναι απεξαρτημένος, αδέσμευτος από όλους εκείνους που επηρεάζουν και όχι μόνο επηρεάζουν, εξαναγκάζουν, όχι μόνο εξαναγκάζουν, δηλώνουν την επικυριαρχία τους στους πολιτικούς, οι οποίοι δήθεν ανεξάρτητοι οδηγούν τη χώρα. Πιστεύω να έγινα κατανοητός» (Ναι, κύριε Καρατζαφέρη γίνατε απολύτως κατανοητός. Μόνο που δυστυχώς για εσάς και εμείς έχουμε αλάνθαστη μνήμη!)




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου