2012/05/24

Ανακαλύψτε το Ταμάν Νεγκάρα, το αρχαιότερο τροπικό δάσος στον κόσμo!

Στη Μαλαισία υπάρχει ένα τροπικό δάσος τόσο παλιό που κάνει το δάσος του Αμαζονίου να φαίνεται… παιδάκι μπροστά του. Το Ταμάν Νεγκάρα, που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει «εθνικό πάρκο», απλώνεται ανενόχλητο εδώ και 130 εκατομμύρια χρόνια στη Μαλαισιανή χερσόνησο.



 Μέσα σε μία οργιαστική βλάστηση, το ποτάμι κυλάει σε μέρη που δεν έχει πατήσει ακόμη ανθρώπινο πόδι…


Οι εποχές των παγετώνων πέρασαν και δεν το άγγιξαν, χάρη στην ευνοϊκή τοποθεσία του πάνω στο κέντρο του Ισημερινού. Έτσι σήμερα, το Ταμάν Νεγκάρα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα από τα πλουσιότερα σε χλωρίδα και πανίδα δάση του κόσμου. Συγκεκριμένα, μόλις σε ένα εκτάριο γης μπορεί κανείς να συναντήσει 14.000 είδη φυτών, 200 είδη θηλαστικών και 240 είδη δέντρων.



 Ένας από τους πολύχρωμους μύκητες που φυτρώνει πάνω στα σαπισμένα δέντρα.


Πριν την Ιουρασική περίοδο, ολόκληρη η Μαλαισιανή χερσόνησος βρίσκονταν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ιζηματογενή πετρώματα και ασβεστόλιθος δημιούργησαν με αυτόν τον τρόπο την ιδανική γόνιμη βάση για την απαρχή ενός πλούσιου σε βλάστηση τροπικού δάσους.




Μέσα στο τροπικό δάσος κυλάει ο ποταμός Τεμπέλινγκ, ο οποίος μαζί με τους παραπόταμούς του, Ταχάν, Τρένγκαν και Κένιαμ, αποτελεί τη μοναδική «οδική αρτηρία» για όποιον θέλει να εξερευνήσει τη ζούγκλα. Ξύλινες βάρκες, γνωστές ως «περάχου», σχίζουν το νερό, μεταφέροντας ανθρώπους και εμπορεύματα, όπως έκαναν εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Οι πρώτοι ανθρώπινοι οικισμοί στις όχθες του ποταμού χρονολογούνται πριν από τουλάχιστον 2.000 χρόνια.



 Ένα κοντινό στις ξύλινες βάρκες «περάχου»…


Μέσα στη ζούγκλα του Ταμάν Νεγκάρα ζούνε ακόμη οι απόγονοι των πρώτων κατοίκων της Μαλαισίας, οι Οράνγκ Ασλί, οι οποίοι πρωτοεμφανίστηκαν στη χερσόνησο πριν από τουλάχιστον 10.000 χρόνια.



Ένα χωριό των Οράνγκ Ασλί


Οι γηγενείς Οράνγκ Ασλί ζούνε σε οικισμούς δέκα με τριάντα ανθρώπων, οι οποίες βασίζονται ακόμα στη συλλογή τροφής μέσω κυνηγιού και σε πλήρη αρμονία με τη φύση. Όταν τα αποθέματα εξαντλούνται, ο οικισμός μετακομίζει σε άλλο τμήμα του τροπικού δάσους, δίνοντας χρόνο στη φύση να ανακάμψει.



Παιδιά και γυναίκες της φυλής Οράνγκ Ασλί πηγαίνουν στο ποτάμι για ψάρεμα και μπάνιο.


Οι Οράνγκ Ασλί πιστεύουν ότι μόνο τα ζώα που ζουν πάνω από το έδαφος είναι καλύτερα για κατανάλωση, για αυτό το λόγο και κυνηγούν πουλιά, σκίουρους και μαϊμούδες. Τη διατροφή τους συμπληρώνουν τα ψάρια και τα φρούτα της ζούγκλας.



 Bearcat. Θηλαστικό τύπου ρακούν που είναι για τους Οράνγκ Ασλί ότι για εμάς ο σκύλος...


Η χλωρίδα και η πανίδα του Ταμάν Νεγκάρα ξεπερνούν κατά πολύ σε νούμερα τους ανθρώπινους κατοίκους του δάσους. Τίγρεις, Μαλαισιανοί Τάπιρες, ελέφαντες, αγριογούρουνα, ελάφια, λεοπαρδάλεις, αρκούδες, αλεπούδες είναι μόνο μερικά από τα θηλαστικά που μπορεί να συναντήσει κανείς στη ζούγκλα. 



Ένας μαυρόασπρος Μαλαισιανός Τάπιρος


 Προσθέστε σε αυτά και τα περίπου 200-300 είδη πουλιών και τα χιλιάδες έντομα που μπορεί κανείς να ανακαλύψει στη ζούγκλα του Ταμάν Νεγκάρα και έχετε μπροστά σας ένα από τα πιο πλούσια οικοσυστήματα στον πλανήτη.



Ένα ελάφι Barking Deer



 Το πουλί Streaked Spiderhunter, ένα είδος κοινό στο τροπικό δάσος της Μαλαισίας.


 Το Τάμαν Νεγκάρα είναι ένα μοναδικό οικοσύστημα, το οποίο κατάφερε μέχρι σήμερα να μείνει ανέπαφο από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Ελπίζουμε να παραμείνει έτσι για πολλά ακόμα χρόνια.


 



Ειρήνη Λαλίδου για τη Youropia

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου